featured-content

2010 Milik Red Bull

Pada Isnin lalu Vettel bersama Webber dan ketua pasukan, Cristian Horner dan ketua teknikal, Adrian Neway kembali ke pengkalan Red Bull di Salzburg, Austria dari Abu Dhabi selepas berjaya mendominasi musim 2010 dengan gelaran Juara Pengeluar dan Juara Pemandu. Vettel kini ke Timur Tengah di Litar Yas Marina, Abu Dhabi untuk mewakili Red Bull dalam sesi khas untuk menguji tayar Pirelli sebagai pembekal baru menggantikan Bridgestone selepas 14 tahun berada di arena F1. Sesi khas itu pada Jumaat dan Sabtu. Sesi pertama pada hari jumaat menyaksikan Vettel berjaya melakukan catatan masa terpantas dan Felipe Massa berjaya memintas catatan masa yang dilakukan Vettel pada sesi kedua sementara Vettel ke 2 terpantas. Sesi 3 dan 4 akan bersambung pada hari Sabtu ini. 

Pasukan Red Bull terlebih dahulu meraikan kejayaan kategori pengeluar ketika kedua-dua pemandunya menamatkan kedudukan 1-2 di GP Brazil. Manakala bagi ketegori pemandu yg penuh dramatik kerana kedua-dua pemandu berada dalam situasi perebutan kejuaraan. Pada perlumbaan terakhir di Abu Dhabi, buat pertama kalinya Vettel mendahului pungutan mata dan menjadi pemandu F1 termuda menjuarainya. Ketika jentera Red Bull yg dipandu Vettel melintasi garisan penamat, ketua pasukan memberitahu menerusi radio bahawa WDC menjadi miliknya.
Penasihat Red Bull yg juga bekas pemandu pasukan itu, David Coulthard percaya Mark Webber akan dapat mengatasi rasa kecewa beliau musim ini dan akan kembali dengan semangat baru musim depan untuk mencabar kejuaraan dunia. "Tidak selalunya mudah buat kami sepanjang tahun ini, namun ia adalah normal apabila kami bersaing sesama sendiri diperingkat ini," kata Webber pada sidang akhbar. Webber turut mengakui bahawa Vettel berhak mendapat kejuaraan itu.

19 perlumbaan pada musim ini, 15 kedudukan petak pertama (10 kali petak pertama dari Vettel dan 5 kali dari Webber) dengan 9 kemenangan oleh Vettel 5 kali menang dan Webber 4 kali menang dan 4 kali penamat pada kedudukan 1-2 membawa kejuaraan ketegori pengeluar milik Red Bull Racing. Kejuaraan kategori pemandu menjadi milik Sebastian Vettel yg mencatat 10 kali petak pertama dan 5 kali menang sementara Webber dengan 5 kali petak pertama dan 4 kali menang ke 3 keseluruhan kategori pemandu.0 comments:

Recent Comments

Editor

My photo
Hi my name is iRfan Johan. I run this blog as a fan of Fernando Alonso. This is not just F1, but this all about Racing. Thanks for visiting.

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP